De vanligaste frågorna

StängStäng

Logga in

Hur får jag tillgång till en webbank och bankkoder? »
Inloggningen fungerar inte, vad ska jag göra? »
Var annanstans kan jag använda mina bankkoder? »

Användarkod, lösenord och tabellen med engångskoder

Var får jag mitt användarkod? »
Vilket är mitt lösenord då jag loggar in för första gången? »
Var får jag ett nytt lösenord i stället för det som jag har glömt? »
Vad skall jag göra, om mina bankkoder förkommer eller stjäls? »
Hur byter jag lösenord? »
Hur använder jag tabellen med engångskoder? »
Hur får jag en ny tabell med engångskoder? »
Hur / när tar jag i bruk den nya tabellen med engångskoder? »
Skickar ni en ny tabell med engångskoder till adresser i utlandet? »

Tekniska krav

Vilka är de tekniska förutsättningarna för att jag ska kunna använda webbanken? »
Varför används cookies i webbanken? »

Hur får jag tillgång till en webbank och bankkoder?

För webbanken behöver du bankkoder – din personliga användarkod, ett lösenord och engångskoder (i tabellform).

Du får genast dina bankkoder på S-Bankens kundtjänstställen (Prisma samt de största Sokos- och S-marketenheterna). Du kan också skriva ut en ansökningsblankett via S-Bankens webbplats och ansöka om bankkoder vid S-Bankens kontaktpunkter (Sale, Alepa, S-market, ABC) genom att fylla i och lämna in blanketten. Om du ansöker om bankkoder på en blankett vi den kontaktpunkt, så får du en tabell med engångskoderna med dig; användarkoden och lösenordet postas till din hemadress.

För att kunna få bankkoder måste du ha ett konto i S-Banken eller vidsträckt dispositionsrätt till någon annan persons S-Konto i S-Banken. Man måste vara 15 år fyllda för att kunna ansöka om bankkoder.

En person måste identifieras för att kunna få bankkoder – du kan alltså inte beställa dem per e-post eller via webben.

Ytterligare information om bankkoder och identifiering (www.s-banken.fi) »

Inloggningen fungerar inte, vad ska jag göra?

Om du får ett felmeddelande då du försöker logga in, ska du kolla att du matar i korrekt användarkod och lösenord.

Användarkoden står i avtalet om bankkoder; den består av 4 bokstäver + 4 siffror eller 8 siffror. Lösenordet i format "ddmmåå" då du loggar in för första gången består av 6 siffror. dd betyder dag, mm betyder månad och åå de två sista siffrorna i årtalet.

Om du av misstag anger fel engångskod fem (5) gånger i webbank kommer dina bankkoder att spärras, och du kan inte använda dem på nytt innan de öppnas. Dina spärrade bankkoder kan öppnas endast på ett av S-Bankens verksamhetsställen, där du ska styrka din identitet.

Om dina bankkoder är spärrade, får du ett meddelande om saken; följ i så fall instruktionerna.

Var annanstans kan jag använda mina bankkoder

Med bankkoderna kan du sköta din dagliga ekonomi via webbanken: betala räkningar, öppna konto, girera pengar, beställa kort osv.

Med bankkoderna kan du utom på webbanken sköta bankärenden per telefon på S-Bankens Kundtjänst, tfn 010 76 5810, må–fr kl. 8–20 (0,0835 €/samtal + 0,1209 €/min). Då du ringer Kundtjänsten behöver du användarkoden och engångskoderna.

S-Bankens bankkoder fungerar också i de flesta webbutikerna, och via webbetalningstjänsten kan du tryggt debitera S-Kontot med dina inköp.

Med bankkoderna kan du också verifiera din identitet på andra elektroniska tjänster, t.ex. myndigheternas webbtjänster och om du vill göra skattedeklarationen på webben.

Användarkod, lösenord och tabellen med engångskoder

Var får jag mitt användarkod?

Användarkoden står i avtalet om bankkoder. Användarkoden kan vara i format 4 siffror + 4 bokstäver eller helt numerisk; den består i så fall av 6, 7 eller 8 siffror.

Om du har förlorat bankkoderna, får du nya genom att styrka din identitet på S-Bankens närmaste kundtjänstställe. För de nya bankkoderna debiteras en avgift enligt servicetariffen.

Vilket är mitt lösenord då jag loggar in för första gången?

Då du loggar in för första gången är ditt lösenord din födelsedag i formatet ddmmåå. (dd betyder dag, mm betyder månad och åå de två sista siffrorna i årtalet)
Om du t.ex. är född 18.1.1968, är lösenordet 180168.

Den första gången du loggar in, ber webbanken dig ändra lösenordet till ett annat som du själv har hittat på.

Var får jag ett nytt lösenord i stället för det som jag har glömt?

Du kan beställa ett nytt lösenord på S-Bankens Kundtjänst, tfn 010 76 5810, må–fr kl. 8–20 (0,0835 €/samtal + 0,1209 €/min). För att kunna beställa lösenordet per telefon, måste man identifiera sig med sin användarkod och en engångskod.

Du kan beställa ett nytt lösenord på något av S-Bankens verksamhetsställen; bered dig på att du måste styrka din identitet. För det nya lösenordet debiteras en avgift enligt servicetariffen.

Du får det nya engångslösenordet sänt till ditt hem per post. Det här lösenordet ska du sedan byta ut mot ett annat som du själv hittar på första gången då du loggar in på webbanken.

Vad skall jag göra, om mina bankkoder förkommer eller stjäls?

Om din användarkod eller någon annan del av dina bankkoder förloras eller stjäls eller om du misstänker att någon utomstående har fått tillgång till dem, ska du omedelbart förhindra all användning av bankkoderna

- genom att ringa spärrtjänsten för bankkoder, som håller öppet 24 h/dygn

• samtal från Finland: (09) 6964 6820
  • Samtal från utlandet +358 9 6964 6820

- eller genom att ringa S-Bankens Kundtjänst, tfn 010 76 5810, må–fr kl. 8–20 (0,0835 €/samtal + 0,1209 €/min).

Efter att ha styrkt din identitet får du de nya bankkoderna på något av S-Bankens kundtjänstställen. För de nya bankkoderna debiteras en avgift enligt servicetariffen.

Hur byter jag lösenord?

Du kan ändra lösenordet på webbanken under Inställningar –> byte av lösenord.

Hur använder jag tabellen med engångskoder?

Webbanken frågar efter koder i slumpmässig ordning, och varje gång webbanken frågar efter en engångskod, anger den dess läge i tabellen (t.ex. B10 dvs. koden på spalt B, rad 10).

Hur får jag en ny tabell med engångskoder?

Strax innan dina engångskoder tar slut (då det finns ca 40 oanvända koder kvar) postas automatiskt en ny tabell med engångskoder till din hemadress i Finland. Webbanken meddelar dig då alla koder på den tidigare tabellen har använts och den nästa måste tas från den nya tabellen. Vid behov kan du på webbanken under Inställningar -> Byte av tabellen med engångskoder genast ta den nya tabellen i bruk.

Hur / när tar jag i bruk den nya tabellen med engångskoder?

Om du väljer att använda alla engångskoder i den gamla tabellen, övergår webbanken automatiskt till den nya så snart den gamla är slut. Webbanken meddelar då att den har övergått till en ny tabell, och frågar efter en kod från den nya tabellen. Innan tabellen med engångskoder automatiskt byts, får du påminnelser om att koderna håller på att ta slut; webbanken föreslår att du ska gå över till den nya tabellen.

Om du genast vill börja använda den nya tabellen som du fick per post, kan du göra det genom att logga in på webbanken med en kod ur den gamla tabellen och sedan gå till Inställningar --> Byte av tabell med engångskoder. Webbanken frågar då efter en kod från den nya tabellen: efter att ha gett koden kan du inte längre använda din tidigare tabell.

Skickar ni en ny tabell med engångskoder till adresser i utlandet?

Om du bor utomlands ska du kontakta S-Bankens Kundtjänst, tfn 010 76 5810, må–fr kl. 8–20 (0,0835 €/samtal + 0,1209 €/min) i god tid innan koderna på tabellen du använder är på upphällningen. Kodtabellen sänds utomlands endast om kunden rekvirerar den. Kom ihåg att du ska identifiera dig med den personliga användarkoden och engångskoderna då du kontaktar S-Bankens Kundtjänst.

Tekniska krav

Vilka webbläsare är lämpliga då jag använder webbanken?

Vi rekommenderar att du använder webbanken med webbläsarna Internet Explorer 9 eller Firefox. Dessutom kan du använda den med följande webbläsare: Internet Explorer 8, Google Chrome och Safari (OS X).

Program för att öppna PDF-filer

För att kunna visa webbankens elektroniska kontoutdrag och till exempel servicetariffen behöver du ett program för att läsa filer i PDF-format. På sås sätt kan du antingen spara filen på din dator eller skriva ut den. Du kan hämta ett gratis program t.ex. på Adobes hemsidor på adressen http://www.adobe.com/se/products/reader

Varför används cookies i webbanken?

I S-Bankens webbank används s.k. cookies. En cookie är en textfil som lagras från webbsidan i användarens dator. Textfilen innehåller information och används bland annat för att underlätta visning av sidorna. Cookies används också för att göra upp statistik gällande sidornas användning. Målet med statistiken är att utveckla tjänsten och göra den så användarvänlig som möjligt. Användning av S-Bankens Internettjänster förutsätter att du har godkänt cookies.

Om du inte vill acceptera cookies kan du anpassa webbläsarens inställningar. Observera att om du inte godkänner cookies kan du eventuellt inte använda S-Bankens Internettjänster för att sköta dina bankärenden.